Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προστασία των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και της περιοχής των Μακεδονικών Τεμπών

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προστασία των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και της περιοχής των Μακεδονικών Τεμπών

Αρ. Πρωτ. 9818/11.04.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
- κ. Υπουργό Ανάπτυξης


Αρκετά προβλήματα έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια μετά την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που ισχύει από τον Μάρτιο του 2004, για την προστασία των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και της Περιοχής των Μακεδονικών Τεμπών, στην ευρύτερη επαρχία Λαγκαδά και όχι μόνο.

Η ΚΥΑ μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής, καθώς εστιάζει το ενδιαφέρον της μόνο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως η τουριστική, οικιστική, οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και το γεγονός πως οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις εξαρτώνται εν πολλοίς, από την ύπαρξη απαραίτητων τεχνικών υποδομών, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη αποχετευτικών δικτύων, βιολογικών καθαρισμών κλπ.
Οι παραλείψεις αυτές της ΚΥΑ εντοπίζονται και από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ύστερα από σχετική μελέτη που πρόσφατα διενεργήθηκε. Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ το κείμενο της ΚΥΑ χαρακτηρίζεται ασαφές σε πολλά σημεία, τα οποία μπορεί να παρερμηνευτούν.
Επιπλέον, η μελέτη της ΚΥΑ βασίζεται σε στοιχεία παλαιότερης πληθυσμιακής απογραφής -του 1991- και όχι της τελευταίας του 2001, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται υπόψη οι πληθυσμιακές μεταβολές που έχουν σημειωθεί αυτήν την δεκαετία. Αλλαγές που σε ορισμένες περιπτώσεις η πληθυσμιακή αύξηση ξεπερνά το 25%, όπως στα Λαγυνά που αγγίζει το 30%, στο Μελισσοχώρι το 50%, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει σημειωθεί μείωση, όπως στον Ασκό όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 25%.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 16 δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στις ζώνες ειδικών περιορισμών (Αγ. Γεωργίου, Απολλωνίας, Αρέθουσας, Ασσήρου, Βασιλικών, Βερτίσκου, Εγνατίας, Καλλινδοίων, Κορώνειας, Λαγκαδά, Λαχανά, Μαδύτου, Μυγδονίας, Ρεντίνας, Σοχού και Χορτιάτη) και τέσσερις δήμοι του Νομού Χαλκιδικής (Πολυγύρου, Ανθεμούντα, Αρναίας και Ζερβοχωρίων), δηλαδή το 51% και 12% της συνολικής έκτασης των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής αντίστοιχα. Με την ΚΥΑ τα πολεοδομικά σχέδια και οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως μένουν μετέωρα. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία παράμετρος στην ΚΥΑ που να προβλέπει τι θα γίνει στις εκτός σχεδίου περιοχές των οικισμών. Η ΚΥΑ δεν έχει επιπτώσεις μόνο σε ό,τι αφορά στα πολεοδομικά σχέδια, αλλά και στη διαχείριση των δασών, στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την βιοτεχνία της περιοχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
- Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ανάπτυξης


- Υπάρχει πρόθεση από τα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν σημεία της ΚΥΑ λαμβάνοντας υπόψη τους τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2001, που καθρεφτίζουν τις πληθυσμιακές αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην περιοχή;

- Σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν τις επισημάνσεις του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις των πολεοδομικών σχεδίων, οι οποίες εξαρτώνται από τα τεχνικά δίκτυα;

- Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αποδεσμευτούν πολεοδομικά σχέδια και μελέτες που εκκρεμούν τα δύο τελευταία χρόνια που ισχύει η ΚΥΑ;

Απαντήσεις Υπουργείων